Fotokunst

Schooljaar 2020-2021
vierde graad en specialisatie


Voor het volledige schooljaar betaal je:
• 16 en 17 jaar: 78 euro (of 54 euro met vermindering)
• 18 tot 24 jaar: 144 euro
• 25 jaar en ouder: 328 euro (of 144 euro met vermindering)


In de KUNSTacademie Wetteren, afdeling Beeldende Kunsten

Schoolstraat 23, 9230 Wetteren

maandag: 18:30 - 22:00 / zaterdag: 09:00-12:30

Lesmomenten:
- maandag: 13:30 - 17:00 (De Meester Tine)
- maandag: 18:30 - 22:00 (Lesage Klaartje)
- zaterdag: 09:00 - 12:30 (De Meester Tine)

- éénmaal per week: vast lesmoment.
- tweemaal per week: vaste lesmomenten.
- tweemaal per week: één vast lesmoment en een tweede vast lesmoment in een ander atelier (= cross-over-project).

leerkracht:
Tine De Meester
Lesage Klaartje


Het atelier Fotokunst is een onderdeel van de digitale ateliers foto - film - animatie. Zo is er, naast de ontplooiing in één discipline, ook de mogelijkheid om te experimenteren in de andere vakgebieden. Deze visie wordt ondersteund door de mogelijkheid om een cross-overopleiding te volgen waarbij twee verschillende ateliers worden gecombineerd.

De computerklas is uitgerust met 24 up-to-date digitale multimedia-units met alle nodige programma’s. Dankzij twee opname-units (één met greenkey en één met papierrollen) en verschillende soorten belichtingsapparatuur leer je alle knepen van de studiofotografie. Je verwerft essentiële kennis en studeert af met hoge technische en artistieke vaardigheid waardoor je foto’s kan maken van professionele kwaliteit. In de lessen komt zowel het artistieke als het theoretische op een evenwichtige manier aan bod en wordt er al eens gefilosofeerd over fotokunst en de relatie tot kunst in het algemeen.

Er zijn een aantal fototoestellen ter beschikking, zodat je in principe zonder apparatuur kan starten, maar uiteindelijk zal een eigen fototoestel onmisbaar zijn. Voor de beeldbewerking wordt gebruik gemaakt van Adobe Creative Cloud met als belangrijkste programma Photoshop. Je kan als student voor een gunstige prijs een jaarabonnement bekomen op dit softwarepakket en voor de foto’s die je in het atelier print betaal je een extra bijdrage.

In het atelier volgen alle leerlingen, over de jaren heen, samen les. Zo leer je ook van elkaar maar de sterkte van deze opleiding is de individuele begeleiding. De docent moedigt aan en haalt het beste uit jezelf. Er heerst een warme en ongedwongen sfeer waarbij regelmatig elkaars resultaten worden besproken.


terug naar boven

Lessenprogramma

Eerste jaar / basistechnieken
Diafragma, verschillende brandpuntsafstanden, manueel en automatisch scherpstellen, witbalans, bewaren van foto’s, technieken om belichting en contrast te corrigeren, omzetten naar zwart-wit, … Via aangepaste opdrachten test je deze technieken uit. De focus ligt natuurlijk ook op het juiste beeld. Wat is een goede foto en waarom ? Kan je dit bepalen of kan je dit leren zien?

Tweede jaar / Licht en kleur
De kennis van de fototechniek, zowel voor opnames met eigen toestel als voor de beeldbewerking met Photoshop wordt uitgebreid. Bijzondere aandacht gaat naar de kennis van het licht (daglicht en kunstlicht). In de studio leer je opnames maken met bestaand licht en met flitslicht. Hoe leer je zien met welke lens of welk soort licht een foto is genomen?. Wat is een goede compositie? Hoe breng je iets naar de voor- of achtergrond? Hoe kan je werken met diepte en diepteonscherpte?

Derde jaar / interpretatie en creativiteit
De inhoud van de foto wordt belangrijker dan de technische aanpak. Het objectief/subjectief standpunt van de maker komt op de eerste plaats.. Op locatie en in de studio leer je werken met een grootbeeldcamera en met een technische camera. Met de kleinbeeldcamera leer je dan weer de juiste techniek voor het werken met losse flits. Colormanagment is het sleutelbegrip bij het printen.

Vierde en vijfde jaar / Eigen stijl en zelfstandigheid
Er worden nog opdrachten aangereikt maar je werkt op eigen initiatief thema’s uit. Je hebt nu een ruim inzicht en bezit de technische en artistieke vaardigheden om rond een persoonlijke visie en vrij gekozen thema een eigen stijl te ontwikkelen. Groei, ontwikkeling en rijpheid zijn de sleutelwoorden. Er wordt verwacht dat je kritisch bent over je werk en dit weet te plaatsen in het algemene kunstgebeuren. In het vijfde jaar wordt bijzonder aandacht geschonken aan het presenteren van eigen werk. Met een selectie van je werken stel je je voor aan de eindjury.

Specialisatie / Volledige autonomie
De persoonlijke stijl en het eigen oeuvre wordt verder uitgediept en verfijnd. Daarbij worden de werkfasen regelmatig met de leerkracht besproken in een strikt persoonlijke begeleiding. Via deze individuele feedback krijgt je persoonlijk parcours inhoud: waar gaat je werk over?; wat wil je de toeschouwer meegeven?; waarom kies je voor deze beeldtaal?terug naar boven